Stiftelsen

Hugo och Maria Winbergs stiftelse grundades 1956 av paret Winberg i Esbo

Hugo och Maria Winbergs stiftelse grundades 1956 av paret Winberg i Esbo. Vi på Winbergs erbjuder hem, service och vård på svenska för äldre personer. Idag upprätthåller vi ett seniorhem och ett vårdhem i Esbo. Vi på Winbergs utgår ifrån respekt, professionalitet och hållbarhet. Vårt arbetssätt är klientcentrerat och vi värnar om människan som en helhet, d.v.s. kropp, själ och ande. Välkommen till oss!

Vi är aktiva medlemmar i Förbundet för privata svenska pensionärshem, GeRo rf. Vår verksamhetsledare Annika von Schantz verkar som sekreterare i styrelsen.
Klicka här för att komma till GeRo:s egna hemsidor.

Frihet är det bästa

På grund av rekommendationerna av myndigheterna har våra seniorer inte denna vår rört sig helt fritt i samhället, men frihet och trygghet i vars och ens boende är ändå av högsta prioritet.

Bor man hemma är man fri att komma och gå som man vill. Det gäller också dem som har sina hem på seniorboendet Tunaberg.
­– Det är härligt, säger Astrid.
Men det är inte endast friheten att komma och gå man vill som skapar hemkänsla. Den uppstår också som en följd av att man naturligtvis kan inreda sitt hem som man vill.
– Jag har en stor, vit moraklocka som för mig är förknippad med många kära minnen. Den ska jag skapa rum för i mitt hem.

Barbro säger att hon kände sig hemma redan innan hon flyttade till seniorboendet. Och hemkänslan har blivit bara djupare.
– Jag har inrett mitt hem så, att jag skapat tre rum genom att möblera på ett särskilt sätt. Och mitt hem visar jag gärna upp för den som är intresserad.

Bösse flyttade in lite för jul efter att hans dotter ”hittat” Tunaberg.
– Sedan december har jag besökt mitt gamla hem, som jag alltså har kvar, en enda gång. Jag kom nog gärna tillbaka hit. Jag har ingenting att klaga på här.

Det som speciellt tilltalat Calle och skapat hans hemkänsla är frånvaron av det han kalla ”vitrockar”.
– Ser jag personal i vita rockar är det för mig ett tecken på att jag inte är frisk. Dessutom är de anonyma. Här finns inte sådana vitrockar, alltså är jag frisk och blir hörd, säger Calle med ett leende.

För personalen på Tunaberg är det helt klart, att bostäderna är seniorernas hem och att personalen är på besök i hemmen.

Tunaberg erbjuder hjälp med planering av flytt och via Tunabergs samarbetspartners kan allt från städning till försäljning av bostad ordnas. Tag gärna kontakt med verksamhetsledare Annika von Schantz, tel 040 537 0376.

Flytta till ditt seniorhem i god tid

Vänta inte för länge med att flytta till seniorboende!

Det gemensamma rådet ger seniorerna Astrid, Barbro, Calle och Marianne med en mun. De vet vad de talar om. De har flyttat från sina gamla hem till Tunaberg seniorhem.

– Flytta så länge ni orkar, uppmanar Calle.
– Jag fattade mitt flyttbeslut för sent, erkänner Marianne.
– Jag ångrar att jag inte flyttade tidigare och kunde börja njuta av mitt nya hem.

Nu känner och vet de alla att flyttbeslutet var rätt beslut, men innan de fattade det fanns en hel del att tänkte på och att göra. En sak är, att då man flyttar från en större bostad där man bott i årtionden till en mindre, måste man på ett eller annat sätt göra sig av med en hel del saker.
– Har man barn och barnbarn tar de kanske en del saker, men det mesta av dem som inte ryms i det nya hemmet får man nog göra sig av med på annat sätt, är en gemensam erfarenhet.

Barbro berättar att hon först sålde lite, men fortfarande hade mycket kvar.
– Det kändes kanske lite makabert, men jag tog kontakt med en firma som köpte upp sterbhus, berättar Barbro med glimten i ögat. Firman köpte det som hon inte längre hade nytta av eller fick rum för.

En annan möjlighet, som Calle påminner om, är att låta en auktionsfirma ta hand om det som inte gått åt eller kan tas med till det nya och ofta märkbart mindre hemmet.
– Det fungerar riktigt bra!

Tunaberg erbjuder också hjälp med planering av flytt och via Tunabergs samarbetspartners kan allt från städning till försäljning av bostad ordnas. Tag gärna kontakt med verksamhetsledare Annika von Schantz, tel 040 537 0376.

Hälsningar från seniorerna på Tunaberg

Flaggstången mellan husen Hugo och Maria har blivit något av en medelpunkt för tunabergarnas umgänge med besökare under coronakrisen. Här kan man, trots restriktionerna, träffas och umgås på föreskrivet avstånd. Men kramas får man inte.
– Och inte pussas heller, fyller Sven Erik på.

Trots att ett visst umgänge med utomstående ordnar sig är besöksförbudet och andra restriktioner naturligtvis irriterande. Men den goda andan förefaller det inte vara något fel på. Varken bland personalen eller seniorerna.
– Det går nog bra, sammanfattar Calle och får instämmande nickar av de övriga i samtalsgruppen.

Maten är en viktig del av vardagen. När det gäller den är alternativen följande: Man kan gå till matsalen och njuta av hemlagad mat från Karins kök. Man kan också köpa halvfärdigt och tillreda maten i egen bostad eller om man vill så kan man handla och kocka hemma som i vilket kök som helst.
– Det har jag valt att göra, säger Sven-Erik.
– Då jag kom hit lagade jag min mat själv för jag tycker om matlagning. Men sedan gjorde jag ”misstaget” att äta maten från Karins kök och det har jag huvudsakligen gjort sedan dess, berättar Barbro.
– Man slipper ju dessutom disken och behöver inte annat än äta.

I Karins kök lagas allt själv. Från maten till svagdrickan och knäckebrödet. Knäckebrödet är enligt seniorerna något som närmast kan sägas vara beroendeframkallande.
– Det måste vara något speciellt som de lägger i knäckebrödet som skapar beroende, säger Bösse med ett leende.
Till matbilden hör att man infört temakvällar med pizza, blinier och annat som önskas.

Då man inte står vid flaggstången eller äter kan herrarna delta i klubbaftnar och damerna i en syjunta. Och där är det inte ett måste att sy. Och längs med dagen delar man med sig av minnen och goda råd. Inte undra på att det är som Calle säger: Det går nog bra. Och ännu bättre blir det förstås när restriktionerna lyfts.